onsdag 7 mars 2012

Kom igen våren!

Så här års längtar nog alla efter våren. Inte minst katterna; minsta solfläck blir genast ockuperad av en solbadande siames.
Vårvinter innebär även vårblommor och framförallt tulpaner. Den lilla finsmakaren och prinsessan Pixi har utsett sig själv till chefsbotaniker här hemma, och att noggrannt kontrollera varenda tulpan ingår i chefsbotanikerns dagliga göranden; som synes. Varje tulpan inspekteras ordentligt och har den börjat bli gammal och torr så sätter den lilla botanikern genast gaddarna i den. Inget går upp mot en prasslig, frasig tulpan!



Den här bilden är från påsken 2010 och som synes var botanikern Pixi på hugget även då. Påskliljor är smaskens även i "färskt" tillstånd, men av någon anledning så är alla blommor så oootroligt mycket mer spännande och smaskiga när de blivit lite torra och fnasiga!
(notera den långa näsan i vänstra hörnet, det är Lillegutt som också är en ivrig ätare av prasslande blommor!)


Katter + blommor = en inte helt självklar kombination. Snittblommor får husera högt upp i skafferiet nattetid här - oåtkomliga för katterna. Lite värre är det med övriga krukväxter, vilka glesats ut betydligt genom åren. På fönsterbrädan i köket trängs de flesta av mina blommor och trängseln gör att inte ens den smalaste av siameser har en chans att hoppa upp här. Övriga blommor - well; en enda blomma: en flasklilja som sannerligen sett sina bästa dagar - står på fönsterbrädan i sovrummet och är ett hett villebråd för katterna.
Jag vill väldigt gärna ha fler blommor i fönstren men vill inte att katterna ska käka på dem och framförallt inte bli dåliga av dem eftersom många krukväxter är giftiga för katter. För en tid sen fick jag tips om doftpelargoner, och det ska sannerligen provas nu i vår! Apelsin-, citron- eller mintdoftande pelargoner borde vara avskräckande på även den mest blomsterälskande av katter?
Någon som provat och vill berätta hur det funkade?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar